top of page

Fitxa: Bauhaus, Walter Gropius

  • Aran Sala
  • 29 ene 2020
  • 3 Min. de lectura

FITXA TÈCNICA

Títol: Edifici de la Bauhaus a Dessau.

Autor: Walter Gropius

Cronologia: 1919 - 1933

Estil: Racionalisme

Materials: Formigó, acer laminat i vidre.

Ubicació: Dessau, Alemanya


INTRODUCCIÓ

Bauhaus va ser fundada el 1919 a Weimar per Walter Gropius, anys més tard (1925), va ser traslladada a Dessau, i dissolta el 1933 a Berlín. Aquesta escola va oferir condicions de treball òptimes. Es va convertir ràpidament en una icona d’inicis del moviment Modern.

DESCRIPCIÓ FORMAL

Façanes

Totes les façanes d’aquest edifici es van fer amb la intenció que ja des de fora es reconegués la seva funció. Cadascuna correspon a les diferents exigències de l’activitat que es realitza al seu interior, per exemple, les del bloc de les aules estan fetes per finestres horitzontals, per poder assegurar una bona il·luminació.

Van ser sostres plans d’una gran extensió, en aquella època no es tenia experiència de construccions semblants. Per aquesta raó la construcció dels sostres va portar diferents problemes, els sostres de la Bauhaus no van ser mai impermeables.

Espais

L'entrada principal de la Bauhaus està dividida per tres portes separades amb columnes vermelles que donen accés a l'escala i al vestíbul.

Escala

Està dissenyada en tres trams, el del mitjà més ample és el que porta als pisos superiors, els laterals més estrets descendeixen. Al davant de l'escala trobem una finestra gran que va de terra a sostre, és igual d'ample que les escales.

Vestíbul

Pujant mig nivell s'arriba al vestíbul, un lloc molt interessant pels seus elements components.

Pujant les escales des del vestíbul no només es pot anar als tallers i a l'administració, sinó que al haver-hi a banda i banda de les escales uns finestrals de grans dimensions, a cada esglaó es pot veure una nova perspectiva de l'interior.

L'edifici està distribuit en tres ales principals que estan connectades per una mena pont, la seva forma d'aspa trenca el concepte de simetria. Es caracteritza per plantes i seccions ortogonals, generalment asimètriques i té una absència de decoració a les façanes. Els espais interiors són lluminosos i diàfans.

Tres nivells en un extrem es dediquen a laboratoris d'assaig i tallers. A l'extrem oposat es va disposar el menjador d'estudiants, la cuina i l'aula magna.

Aula Magna

L'aula magna és com el cor de la Bauhaus perquè en aquesta sala es pot veure en forma el que va ser desenvolupat durant els anys i perquè és on es feien les celebracions. Aquest compartiment de l'edifici és anomenat la secció festiva i està compost per la sala, l'escenari i el menjador universitari. El menjador i l'escenari se separen mitjançant tres portes plegables, de manera que tota la secció és en realitat un gran espai.

Allotjament

Sis nivells amb 28 habitacions de 20 metres quadrats cadascuna. Totes les habitacions tenen un petit balcó.

A cada pis també hi havia banys i una petita cuina. Un fet curiós, és que el sostre de l’edifici també era una terrassa, on els estudiants hi podien passar l’estona.

Pont

A més de connectar les diferents ales, va ser destinat a les oficines, al taller privat de Gropius i a un club o àrea d'esbarjo.

Aquest pont materialitza la idea d'una arquitectura alliberada de terra, que no obstaculitza la circulació urbana.

Estructura

L’estructura de l’edifici està formada per ferro i formigó, assegurant així la unitat del conjunt i permet l'existència de tres façanes diferents, construïdes amb materials tan fràgils com el vidre.

Les superfícies entremig majoritàriament estan enrajolades, també els pisos

Materials

Es van utilitzar nous materials industrials com el formigó armat, l'acer laminat i el vidre pla en grans dimensions.

Les finestres són un dels elements bàsics de l'estructura de les façanes. Les finestres de la Bauhaus són totes d'acer, sense desguàs i amb vidre simple. Mai van tenir el color negre, sinó el gris fosc, així des de lluny no es reconeixen els marcs, donant la impressió que és una superfície més gran.


Comments


©2019 por Aran Sala. Creada con Wix.com

bottom of page