Fitxa: Nena corrent pel balcó, Balla Giacomo
- Aran Sala
- 29 ene 2020
- 2 Min. de lectura
FITXA TÈCNICA
Autor: Balla Giacomo
Títol: Nena corrent per el balcó
Cronologia: 1912
Estil: Futurista
Materials: Oli sobre tela
Ubicació: Galeria d’art modern a Milan

DESCRIPCIÓ FORMAL
En aquesta obra, Giacomo Balla va centrar el seu interès científic per les anàlisis del moviment i la llum. Gràcies a les cronofotografies de Etienne-Julies-Marey i el dinamisme fotogràfic d’altres futuristes va fer la multiplicació de la forma per així poder representar el moviment. Es pot observar clarament que la nena està repetida més d’una vegada, mostrant així com passa corrents d’un costat a l’altre del balcó.
Els colors que va utilitzar són relativament purs i mitjançant puntets petits i uniformes que junts creen la imatge final, i es pot reconeixer a la nena i el balcó. El contrast simultani entre els colors significa la complementació cromàtica que l’ull busca automàticament en relació amb un color determinat, per exemple, el groc demana un morat, el púrpura un verd,... El joc aquest de parelles de colors crea una impressió general i final harmònica.
Balla va desenvolupar per primera vegada el diagrama cromàtic durant la seva estància a Düsseldorf, on la família Löwenstein li va confiar la decoració de la casa. Probablement aquí va descobrir la piràmide cromàtica per diferents triangles.
Distribueix els colors en triangles aguts de la mateixa mida, els tracta amb diferents intensitats (aclara els colors barrejant amb el color blanc), i els hi agrupa formant sistemes. Una llum descomposa la escena del balcó en innumerables unitats cromàtiques. Es perd la temàtica original de l’obra i acaben destacant només els colors i la multiplicació de les diferents formes. Els elements: la noia, la barana, s’uneixen en una superfície de colors, on s’exclou completament la perspectiva.
A causa d’aquest canvi de motiu figuratiu a sistema conceptual que fa Balla, es qüestionen les lleis i lo essencial de la realitat. Es perd el que és el dibuix en si, la nena i el balcó, i es centra el voler representar el moviment i la cromàtica de colors.
MODELS I INFLUÈNCIES
Les cronofotografies de Etienne-Julies-Marey i el dinamisme fotogràfic d’altres futuristes el van conduir a la multiplicació de la forma per així aconseguir la representació del moviment.
Giacomo Balla és un dels personatges més importants i destacats del futurisme italià. Estimulat per les idees radicals de Marinetti, l’any 1910 va cambiar dràsticament el seu art en un món en el que la modernitat estava guanyant molt de terreny.
Després d’estudiar a Turín, a Roma treballa primerament amb pintura impressionista, però a poc a poc es va anar dirigint cada vegada més cap a l’estil futurista, al entrar en contacte amb noves idees artístiques d’aquell moment.
Va copiar molt del cubisme, com el fet de mostrar un objecte des de molts punts de vista diferents, però no es va assemblar en cap moment a Picasso o Braque.
Una de les seves obsessions era aconseguir plasmar el moviment en les seves obres, cada vegada es va anar distanciant més de la figuració, de representar com ho veiem. Va ser així com va començar i va ser un dels precursors de l’abstracció, va tenir molta influència a les Avantguardes de principis del segle XX.
Comments